tirsdag den 27. marts 2012

Fordi jeg siger det....




Min yngste ligger i sin seng og brøler. Han ikke bare smågræder af utilfredshed, han nærmest kampbrækker sig i arrigskab over den uretfærdige verden, han er blevet født ind i, mens han hysterisk hyler efter sin moooar. Lyden flænser luften som en skærerbrænder og minder mest af alt om lyden der opstår, når man klipper haler på smågrise. Men der ophører så også al øvrig sammenligning med små nuttede lyserøde grisepjok. I stedet for kærligt omend småhylende at putte sig i halmen, trænes der på værelset akrobatiske saksespark opad væggen, mens kaniner, katte og andre plyssede husdyr smadres gennem rummet efterfulgt af en forholdsvis slasket Brandmand Sam og en enkelt Barbapjuske.

Med sine små buttede børnefingre flår han dynen af og sprutter så savlet står i kaskader opad væggen og lander i nakken på hypermoderne flyvende hoptimister i loftet, at han i hvert fald overhovedet ikke vil ligge i sin seng og sove. Jeg sidder i stuen og rokker lettere autistisk frem og tilbage i sofaen og messer “han kommer ikke op - han kommer ikke op - han kommer ikke op.”
Hvorfor?? Fordi jeg siger det.  

Overvejer et kort øjeblik om kommunen kommer jagtende efter mig med en indberetning mens Lola Jensen, Sigrid Riise og Nanny 911 danser cancan for mit indre øje. Jeg er drattet ned fra piedestalen hurtigere end jeg kan nå at stave til saltfri riskiks. Jeg har prøvet, det har jeg virkelig. Nærstuderet Tænk og Test for at købe en pakke skumklude. Drevet samtlige ekspedienter i de lokale grøntafdelinger til vanvid med spørgsmål om søde kartofler og biodynamiske gulerødder. Lavet lister over pædagogisk korrekt legetøj, tarmstimulerende mavemassage og kernefrie, stivelsesfrie, nitratfrie, Max Havelaar-godkendte Disneyforsagende heldragter. Det er godt min røv er bred - så gør faldet ikke så ondt.

For faldt gjorde jeg. Lige ned i en virkelighed markant anderledes end den man kan læse om i en bog. Duften af lækkerblød varmt sovebarn i sengen er vidunderlig, men bare ikke når barnet er vågnet konstant hver halve time i flere måneder, og man har brændt meget grim orange plastikskål af i køkkenet fordi man i søvne har foretaget sig ting, som vil få de fleste til at overveje akut indlæggelse på den lukkede.    

Der findes ingen lettelse som den, når et barn efter flere dages forstoppelse endelig leverer en ordentlig omgang og man gladeligt fortæller alt og alle at den var “sååååå stor” og slet ikke grøn mere. Men det er bare ikke lækkert, når junior vil mysse og man selv i ren iver laver kæmpe torskemund, og barnet så i stedet brækker sig langt ned i svælget på en og man ikke aner, om man skal hyle lidt eller meget.

Så længe at barnet er lille, så går den jo ikke. Men når det bliver ældre, så er det faktisk helt okay. At sige “fordi jeg siger det. “ Min yngste har i øjeblikket ædt stakkels Spørge Jørgen, og når man for gud ved hvilken gang skal svare på, hvorfor damen bag disken har sorte hår i næsen, hvorfor mor har numse både foran og bagpå, og hvorfor man skal sove, når det er sent, mørkt og mor har en mindre hjernenedsmeltning på vej, så er “fordi jeg siger det” helt i orden. Nej, du må ikke skide i revnerne i trægulvet, nej, du må ikke smøre sovsekulør op ad væggen, nej, du må ikke klippe i gulvtæppet, sidde ovenpå din bror, stikke en nøgle i stikkontaktet, sutte på katten. Hvorfor?? Fordi jeg siger det.

Men når modtageren er en teenagelangsom 15 årig på 1.92 med cap’en på skrå, arme så lange som en gorillas og ben så tynde, at det er håbløst at holde bukserne oppe, så har “fordi jeg siger det” bare ikke helt samme effekt. “Ja, ja, bette Mette”, klukker han og sjosker ind på sin plads. På bagerste række i klassen selvfølgelig for ellers kan de andre ikke se. På et eller andet tidspunkt bliver de alle voksne. Og ikke kun fordi jeg siger det.

søndag den 25. marts 2012

Nye tider

Foråret er på vej, og som så mange andre år giver det mig trang til at lave om i mit hus. Rydde ud i gammelt, sortere, ordne og organisere. Hive lyset, livet og det friske ind. Nu er det så gået ud over tre billeder, som egentlig har fulgt mig i mange år efterhånden, men som jeg også var blevet gevaldigt træt af. Har længe ledt efter lige det, men uden held. I går faldt jeg ganske tilfældigt over Trines blog her - fyldt med lækre mønstre og grafiske udtryk. Så jeg stjal ideen og fik lavet det første billede.

Til det andet billede blev inspirationen hentet hos Louise - eventyragtigt, fuld af tivoli og fransk forår. Jeg har ikke det fede papir, det grafiske udtryk og teknikken, men jeg har sønnikes nye tusser og muligheden for tøsede farver som ellers ikke er dem, der normalt bliver brugt her i huset. Så nu er der balloner, stjerner og måne. Og vimpler. På kryds og tværs.


Det sidste billede blev en ugle med en mønsterballon - mønsteret lånt hos Trine Søhest og uglen selvkreeret med lidt rustik frihåndstegning. Det er da humor.
Så nu er der billeder - stadigvæk ikke lige det, men bedre end dem, som hang der før. Så jeg er tilfreds.



tirsdag den 20. marts 2012

Det klodser.


Fantastisk at tage på arbejde og få lov at slippe sit indre legebarn løs. At eksperimentere, tænke med hænderne, forstå med øre og øjne. Jeg er vild med at lege med farver, former og figurer. Elsker at fortælle historier og formidle ord og tanker. Hader at følge manualer og planer bare fordi det er sådan man gør.
Mon mine elever er enige i at det? 


LEGO serious play - vi har allerede eksperimenteret lidt i min 7. klasse i dansk. Klodserne bruges som et redskab til at bygge konkrete modeller af elevernes tanker, når der skal fortolkes, reflekteres og perspektiveres i arbejdet med fagets tekster og problemstillinger. Modellerne bruges som udgangspunkt for diskussioner og samtaler på klassen, hvor også de som ellers ikke er hurtigst med mundtøjet kommet til orde. Arbejdet med LEGO-klodserne er med til at pirre elevernes nysgerrighed og evne til at tænke kreativt og ud af boksen. Kombinationen af leg og alvor er med til at inspirere til eksperimenterende, kreative og anderledes. Håber jeg. Jeg er i hvert fald solgt. 

torsdag den 15. marts 2012

Hjerter i takt

Selvom man om 48 timer er en stor dreng på tre år, findes der ikke noget rarere og mere rigtigt end at sove hjerte mod hjerte med mor. Bare lukke øjnene og hvile. Jeg hviler med.

onsdag den 14. marts 2012

Grib garnet

http://www.gribgarnet.dk/ 

Til sommer - i juni i hvert fald - er der noget at vente på og se frem til. Strikkefestival i Silkeborg - dejlige dage med workshops og masser af garn. Kan da kun blive fantastisk. Ses vi??

mandag den 12. marts 2012

Puff Daddy

Puf

Halleluja. Intet mindre, siger jeg bare. Jeg er fuldstændig syg og vanvittig vild med disse kæmpestore flydere af nogle puffer. Runde, firkantede eller pølsede, doesn't matter. Must have. De er simpelthen nødt til at flytte ind i min stue. Altså når jeg har slået min nærighed ihjel over, hvad det vil koste i garn og fyld til sådan nogle. Men indtil da kan jeg jo så drømme. Og DET gør jeg. 


Puff


Er vist også nødt til at få kigget på nogle UFO'er inden puf-projektet. I øjeblikket er der en raglansweater i petroliumsblå fra Rasmilla på vej til yngsten. Samme farve som nederste kvadratiske puf. Did someone say destiny? Anyway, der er strik på vej. Trænger til noget nyt, noget spændende. Laver for meget af det samme i de samme farver. Må snart gøre noget. Noget vildt. Leger altså stadig med tanken om den der strikkeklub. Det må da kunne lade sig gøre. 

søndag den 11. marts 2012

Knitting world

Billedet er lånt fra http://www.thesartorialist.com/page/16//


Faldt over dette billede den anden dag. Synes det er så fint og tasken i øvrigt ualmindelig lækker. Sådan en mangler jeg til mit strikketøj - dem har jeg er aldrig store nok.
Jeg strikker overalt. Når jeg er passager i bilen, til familiekomsammen, ventetid når ungerne er til gymnastik, til foredrag, foran fjernsynet og til møder, hvor jeg bare skal lytte. Føler mig som en sjælden dyreart. Eller som en kendis. Folk stirrer. De ikke bare kigger, de direkte glor. Jeg må åbenbart være et sjældent syn her hos os. Ikke at jeg forstår det for så unormalt er det vel ikke at strikke. Eller er det?
Overvejer at holde strikkeklub en dag. Kender så mange, som gerne vil lære at strikke. Og jeg vil gerne lære dem det. Håber og tror at jeg kan. Skal du med?