mandag den 31. januar 2011

Jeg elsker mit køkken - især når der er tid til at eksperimentere, perfektionere og kræse om maden. Men ofte er det de nemme retter, der vinder i en travl hverdag. Men her kommer en, der både er nem OG lækker.


En majspandekage på panden med fyld af revet kylling, tomater, peberfrugt, forårsløg, krydderier og cheddarost. Put endnu en pandekage ovenpå, varm den til osten begynder at smelte, vend og varm lidt mere. Når pandekagerne har fået nok, skæres de ud i fire trekanter og spise f.eks. med salsa og guacamole til. Quesadillas på den nemme måde.

torsdag den 27. januar 2011

Kop amok

Kan man egentlig få for mange krus og kopper?? Ja, jeg spørger bare. Er ret vild med disse fra Isak, men da jeg i forvejen kun drikker te i ny og næ og knuselsker mine megamussel termokrus, så kan man måske overveje om det er et sygeligt udspring af materielt overforbrug at ville have flere krus.

lørdag den 15. januar 2011

Gode gaver

I går fik jeg en gave af den mere usædvanlige slags. Omend usædvanlig, så var det også en af de allerbedste man kunne give mig. En helt fantastisk stor flaske sirup til chai-te. Så er det bare at køre på med verdens bedste chai latte. Min gode veninde, som jeg desværre ser alt for sjældent, er giveren af denne skønne gave. Helt sikkert fordi vi drikker litervis af chai i hinandens selskab og sikkert også fordi hun er træt af at høre mig brokke mig over, hvor håbløs det er at opdrive chai-sirup her i området. Så jeg er rigtig glad.

søndag den 9. januar 2011


I dag har jeg eksperimenteret med nye smagsvarianter på mousse til lagkager. Limemoussen her er helt fremragende, synes jeg. Jeg er ellers ikke sådan til det skarpe, men denne er bare lige i øjet, og jeg kan forestille mig at den sammen med den søde kagebund vil være intet mindre end fantastisk. Opskriften som jeg brugte kommer her:

4 dl. piskefløde
2 dl creme fraiche
2 dl. yoghurt naturel
1½ dl. sukker
2 tsk. revet skal af lime - sprøjtefri
6 blade husblas
1 dl. limesaft (ca. 4-6 limefrugter)

Pisk fløden stiv. Pisk derefter creme fraiche, yoghurt og sukker sammen ved lav hastighed indtil sukkeret er helt opløst.
Læg husblassen i blød i koldt vand som angivet på pakken. Kram vandet fra og smelt det i limesaften sammen med skallen og afkøl det. Rør husblas-lime i yoghurtblandingen i en tynd stråle og rør det hurtigt sammen. Vend til sidst flødeskummet i. Inden cremen lægges i kagen, skal den sættes på køl et par timer til den er fast nok.

fredag den 7. januar 2011

Hvordan man nedbryder en supermor!

I kender godt de dage. De dage man skulle være blevet i sin seng. De dage hvor lige meget hvad man gør, så går der et eller andet galt. ALT hvad der kan gå galt, går galt.

Som når junior æder T og Q. Med sine små fedtede barnefingre graver han dem fri af tastaturet og inklusivt tastaturstøv gumler veltilfredst løs i flere minutter inden hans rådne mor opdager ugerningen. Sådan. Jeg har indrømmet det. Føler mig for gud ved hvilken gang som verdens dårligste mor, der ikke engang kan finde ud af at forhindre mit eget barn i at æde plastikdimser og få kroniske tarmskader i al fremtid.

Tre minutters uopmærksomhed, så er fanden løs. Forestiller mig allerede hvordan T og Q sejler rundt i systemet i en blandet sovs af mavesyre, sødmælk og meget politisk korrekt økologisk, parabene- og thalatfrit Max Havelaar havregrød. Selvfølgelig.
Her står man med sin allerførste lillebitte baby og alverdens forkromede ideer om at blive den mest perfekte overskudsagtige politisk korrekte supermor og diske op med hjemmelavet grød og mos fra egen køkkenhave, svanemærkede saltfri riskiks og biodynamiske heldragter og så ender man med en unge, som ikke vil æde andet end livstruende dippedutter og leverpostejsmadder. Fra dag et hviler jordemødres, lægers og sundhedsplejerskes kritiske øjne på én. Man dunkes i knolden med den ene monstertunge pjece efter den anden og forsøger at gøre alting så uendeligt godt. Det går bare ikke. For der går ikke ret lang tid fra juniors ankomst før man uforvarende bliver skyld i de første skader og overmandes af den ledeste, sorteste, ondeste samvittighed i hele verden. En ravnemor er født.

Det dumpe hule bump det giver, når et sovende barn dratter ud af dobbeltsengen er ikke til at tage fejl af. Ens hjerte brister et øjeblik indtil hylet skærer igennem stilheden, og man klynger sig til det lille væsen og presser nærmet al luft ud af det i overstrømmende kærlighed og olivensort samvittighed.
Sommetider har jeg taget mig selv i at tænke, hvis bare der dog fandtes en knap med ”gendan fabriksindstillinger” på sådan et kræ, så ville alt være så meget nemmere. Erase and rewind. Det er bare ikke fedt at forklare juniors afskallede blodtud og æggestore bule i panden med, at mor glemte at holde fast i flyverdragten, så han tog den på tuden ned af mindst femten kolonorme stentrin og landede på maven med knolden i fliserne. 10 cm fra kølerhjelmen på en nypoleret Audi A6.

Bare et lillebitte øjeblik vender man ryggen til dem. Kun lige den tid det tager at flå støvlerne af, rive trusserne ud af folderne i måsen eller slå en skid og sukke veltilfreds bagefter. Ikke mere end det, og så har de i mellemtiden nået at flytte rundt på stolene, så de stolt balancerer oppe på det store glasspisebord i stuen, fået ædt sig halvt igennem ledningen til farmands højtelskede bosehøjtalere og leget teselskab med indholdet i mors nyåbnede pakke med p-piller. Eller som nu grådigt fortæret det halve alfabet.

Jeg brøler op med en lyd som en halvdød hyæne, kaster mig gennem stuen i meget lidt dynamiske hjortespring og forsøger febrilsk at stoppe juniors køren taster ind som var det Haribo Matadormix. Først kigger afkommet lettere forbavset op på mig, mens han stædigt gnasker løs på dutterne, dernæst forvrænges hans ellers så uskyldige babyblødeansigt og han stikker i et øresønderrivende hyl, da mor propper klør fem i kæften af ham og forsøger at rage fangsten ud.
Så er helvedet løs. Jeg knokler rundt mellem savl og rester af et eller andet snasket, mens jeg forsøger at undgå de sylespidse tænder for at fiske knapperne ud, ungen skriger så snottet sprøjter og han nærmest kampbrækker sig, mens han kaster sig hæmningsløst væk fra mig og vrider hele sin bløde, buttede barnekrop som en larve i løbetid. Men mor er bestemt. Mor sætter grænser. Mor kommunikerer. Lige som jeg har læst ordentlige forældre skal gøre.

Og alligevel rammes jeg jævnligt af ”åh nej, nu kommer kommunen”-følelsen. Jeg halser konstant i hælene på afkommet for at holde det sikkert og veloverbeskyttet – det ene øjeblik for at afværge næste uundgåelige sammenstød med hjørne på ikke-afrundet højglanslakeret køkkenlåge, det andet for at undgå oralt indtag af flydende opvaskemiddel efterfulgt at sprøjt i øjnene med forbistret Hello Kitty-pink pletfjerner.
Tre minutter tager det, tre minutter. Det er alt hvad der skal til før den ene banker den anden i knolden med en kødhammer. I det splitsekund, hvor man tjekker indholdet af ens trusser, mens man tillader sig at kaste sin kummefryserblege røv i toilettet, har yngsten slikket på hunden og lavet sandslotte i kattebakken, og ældsten har drukket en halv flaske madkulør og smurt den anden halvdel ud over væggene.

Sådan føles det i hvert fald. Nogle dage er man bare ikke heldig.

mandag den 3. januar 2011

Mandag

Så kalder hverdagen igen. Jeg har lige slæbt mig selv halvt fordærvet i ungernes institution med en ordentlig bunke flyverdragter, støvler, en barnevogn og et ukendt antal huer og vanter. Og så to børn.
Med hverdagen følger også det, der for mange er lidt af et helvede. Klokken 16-krisen ved køledisken med hylende børn, en mave der knurrer og en fantasi pakket evigt langt væk. Aftensmaden.
På facebook har jeg startet en gruppe hvor vi allerede nu er oppe på over 50 fantastiske medlemmer, som alle er med på at dele madplaner og aftensmadsinspiration til glæde for hinanden. Vær meget velkommen til at kigge forbi og giv et bidrag med.

lørdag den 1. januar 2011

Godt nytår

Så er 2011 over os. Ligger bare der helt frisk og ubrugt og ny. Mærkelig tom fornemmelse at stå med et helt år, der mangler indhold. Men så er det jo op til os selv at give det indhold.

Jeg har gang i årets første strikkeprojekt. For en gangs skyld til mig selv.



Engang når det er færdigt, skulle det gerne komme til at se sådan her ud. Glæder mig SÅ meget til at se resultatet.


Opskriften er fundet på det fremragende site ravelry.com og er designet af den superdygtige Kessa Tay Anlin. Men pas på - MEGET vanedannende sted.